درمان زانودردشدید : زانودرد مشکلی است که این روزها به سراغ همه می آید، فرقی ندارد پیر، میانسال یا جوان باشید، احتمال اینکه درچار این مشکل شوید زیاد است. دلیل این موضوع سبک زندگی اشتباه ماست. تغذیه نا مناسب و عدم تجرک مشکلی است که اکثر ما با آن روبرو هستیم و این ۲ مهمترین عامل در ایجاد درد زانو و مفاصل هستند
آسیب دیدگیها، معمول ترین علت مشکلات و درد زانو میباشند. آسیب های ناگهانی به زانو می تواند ناشی از ضربه مستقیم به زانو و یا خم کردن، پیچیدن و یا افتادن برروی زانو باشد. درد، کبودی و یا ورم زانو میتواند شدید بوده و همچنین شدیدتر شود. زانو و یا زیر زانو بعد از آسیب ممکن است بیحس، ضعیف، سوزن سوزن شده و یا به رنگ آبی درآید.
درمان زانودردشدید بسته به علت آن شامل اقدامات کمک های اولیه، استراحت، استفاده از وسایل کمکی و زانوبند، فیزیوتراپی، دارو های مختلف و در بعضی از موارد جراحی می شود. انتخاب درمان بسته به موقعیت، شدت، نوع مشکل و سن بیمار ، وضعیت سلامتی بیمار و سطح فعالیت فرد است برای درمان های جراحی و دارویی و فیزیوتراپی در منزل نیاز به مراجعه به پزشک متخصص می باشد.
۱-استراحت کرده و از فعالیت هایی که درد شما را بیشتر می کند، اجتناب کنید
۲-از کمپرس یخ استفاده نمایید. ابتدا کمپرس یخ را هرساعت و هرمرتبه ( به مدت ۱۵ دقیقه )برروی زانو بگذارید. بعد از روز اول، کمپرس یخ حداقل چهار بار در روز برروی زانوی تان بگذارید.
۳-تا آنجا که می توانید زانویتان را بالا گذاشته، تا ورم آن کاهش یابد از نوارها و باندهای بستن زانو که در بیشتر داروخانه ها و تجهیزات پزشکی فروشی ها موجود است، استفاده شود استفاده از این موارد هم به کاهش ورم کمک کرده و از زانو نیز حمایت می کند..
۴-برای درد از استامینوفن و برای درد و ورم از ایبوپروفن استفاده شود موقع خواب یک بالش زیر زانو قرار دهید.
زمانیکه بیمار در حال تصمیم گیری برای مراجعه به متخصص است یک قاعده سرانگشتی مناسب برای اکثر آسیب های مزمن زانو وجود دارد. اگر نشانه های درد بیمار بعد از یک هفته کار درمانی و استفاده از داروهای ضد التهابی از بین نرفت، فرد باید بهمتخصص مراجعه کند، مراجعه به درمانگرهای فیزیکی و یا فیزیوتراپی ، و یا یک پزشک ارتوپد ورزشی متخصص (استخوانها و عضلات) برای ارزیابی درد بیشتر مفید است.
پزشک از بیمار خود در باره خصوصیات درد سوال می کند. اینکه محل درد کجاست. درد زانو چگونه احساس میشود. آیا قبلا چنین دردی وجود داشته است. چه چیزی شدت درد زانو را کم یا زیاد میکندپزشک از وضعیت خود بیمار سوال میکند. اینکه آیافرد بیمار قبلا بیماری خاصی داشته است. آیا زندگی فرد بیمار فعال و پرتحرک است یا شغل نشسته ای دارد. بیمار در حال مصرف چه داروهایی است. پزشک متخصص در مورد نشانه های دیگر بیمار سوال میکند. اینکه آیافرد تب هم دارد، احساس لقی هم در زانو میک ند یا اینکه زانوی ش گاه گاهی متورم هم می شود یا صدا هم می دهد..
برای معاینه زانو اکثرا لازم است شلوار درآورده شود. پس قبل از مراجعه به پزشک متخصص باید لباس راحتی بپوشید تا بتوانید آنرا براحتی درآورده و دوباره بپوشید.متخصص زانو را بدقت نگاه میکند. به نقاط مختلف آن دست می گذارد و اطراف آنرا فشار می دهد تا ببیند چه قسمتی از زانو دردناک است. پزشک زانو را خم و راست میکند تا ببیند آیا محدودیت حرکت دارد یا خیر و سپس مانور های خاصی را روی زانو انجام می دهد تا به توسط آن ها کارآیی قسمتهای مختلف زانو مثل منیسکها یا لیگامانها را بررسی کند.
ممکن است پزشک متخصص از رادیوگرافی ساده برای بررسی بیشتر درد زانو استفاده کند. در رادیوگرافی ساده استخوان های زانو دیده میشوند. با استفاده از آن شکستگی های زانو یا پوکی استخوان یا تغییراتی که بدنبال آرتروز یا روماتیسم در مفصل زانو بوجود میاید دیده میشود.
بندرت ممکن است برای بررسی بیشتر علت درد زانو و وضعیت استخوان های اطراف زانو از سی تی اسکن استفاده شود.
تصویر سه بعدی از زانو می دهد.
۱- در مقایسه با سی تی اسکن، ام آر آی در تشخیص شکستگی ها ضعیف تر است.
۲- همچنین در مقابل سی تی اسکن، ام آر آی برای ارزیابی تاندون ها برای صدمات عالی است
داخل مفصل زانو مایعی به نام مایع مفصلی وجود دارد که وظیفه آن نرم کردن سطح رویی غضروف برای تسهیل حرکت مفصل و تغذیه غضروف است. در بعضی بیماری های زانو مانند عفونت مفصل یا بعضی از انواع روماتیسم های مفصلی، مایع مفصلی زانو تغییر میکند. در این موارد پزشک معالج با سوزن مقداری از مایع مفصل زانو را خارج کرده و برای بررسی به آزمایشگاه میفرستد.
آرتروسکوپی ممکن است راه حل شما در درد های مزمن زانو باشداین یک روش جراحی است که در آن دکتر یک تلسکوپ نوری در فیبر مفصل زانو قرار می دهد که به یک دوربین متصل است که تصاویر را در یک نمایشگر ویدئویی نشان می دهد با انجام این کار، جراح ممکن است قادر به دیدن ذرات کوچک در زانو و در منیسک آسیب دیده و یا غضروف شود.
یکی دیگر از درمان های درد و التهابات زانو تزریق دارو و ترکیبات درمانی به صورت مستقیم در مفصل می باشد. در این راستا داروها و ترکیبات مختلفی کاندیدای تزریق به داخل مفصل هستند که از این جمله می توان به داروهای بی حسی موضعی، داروهای استروییدی، مایع مفصلی از سایر مفاصل، تزریق پلاسمای خود فرد بیمار، هیالورونیک اسید و سایر روان سازهای مفصلی اشاره کرد.
با تزریق اسید هیالورونیک به داخل زانو خاصیت روان کنندگی و لغزندگی مایع سینوویال بیشتر می شود ولی احتمالا مکانیسم های دیگری هم در کار است چون بدن این ماده را چند ساعت تا چند روز پس از تزریق از داخل مفصل جذب کرده و بیرون می کشد ولی تاثیرات آن گاهی تا ماه ها باقی می ماند.
ممکن است تزریق این ماده موجب شود تا خود بدن شروع به تولید بیشتر آن در داخل مفصل کند. تزریق کورتیکواسترویید در مفاصل اگرچه ممکن است سودمند باشد، اما تکرار تزریق استرویید می تواند به آتروفی استروییدی، عوارض پس از تزریق و بروز عفونت بیانجامد.
اصولا بر اساس سن بیمار که در چه سنی از زانو در شکایت می کند، افراد به دو دسته تقسیم می شوند:
۱- یکی افراد جوانی که معمولا از لحاظ ورزشی و تحرک بدنی فعال هستند و از درد جلوی زانو شکایت می کنند و درد آنها بیشتر موقع نشست و برخاست ایجاد می شود، به خصوص هنگامی که به کوه می روند و از کوه پاین می آیند، و یا از پله بالا و وپاین می روند، و یا هنگام نماز خواندن در نشست و برخاست از درد زانو شکایت می کنند.
۲- دسته دوم هم افرادی هستند که در سنین کهنسالی هستند و بیشتر تخریب غضروف مفصل زانو در این افراد است که موجب درد می شود که منجر به آرتروز می گردد.خودتان را با فعالیت زیاد خسته نکنید، بلکه در اولین فرصت به استراحت بپردازید. گوش به زنگ باشید، زیرا بیشتر صدمات بدنی زمانی اتفاق می افتد که انسان خسته است.