متخصص فیزیوتراپی :فیزیوتراپی، فراهم کننده خدمات برای مردم و جمعیتها میباشد تا حداکثر حرکت و توانایی عمل را در طول دوران زندگی حفظ نماید ویا توسعه داده و به حال اول بر گرداند.فيزيوتراپي يکي از رشته هاي توانبخشي به حساب می آید . توانبخشي مجموعه اقداماتي گفته میشود که متخصص فیزیو تراپی براي يک فرد معلول يا بيمار انجام مي دهد. تا تشخيص بتواند از نظر جسمي – رواني – اجتماعي حداکثر توانائي و استقلال خويش را بدست آورد و زندگي ش را به حد نرمال نزديک سازد.
فيزيوتراپي ، در واقع همان طب فيزيکي است و بر خلاف رشته هاي ديگر طب که از داروها و مواد شيميائي براي درمان بيمار استفاده ميکند از عوامل فيزيکي و مکانيکي جهت درمان نياز نيازمندان بهره مي برند.متخصص فیزیوتراپی در منزل به فرد کمک می کند تا توانایی هایش را افزایش دهد، یا در شخصی که بیماری پیش رونده مثل Ms دارد توانایی هایش را حفظ کند و یا در کسی که یکسری از توانایی هایش را از دست داده است فعالیت ها و توانایی های جایگزین پیدا کند و به فرد آموزش های لازم را جهت حفظ حداکثر استقلال بدهد.
متخصص فیزیوتراپی ها با در نظر گرفتن شرایط فیزیکی،روانی ، عاطفی و اجتماعی افراد کمک می کنند تا کیفیت زندگی آنها افزایش یابد.فیزیوتراپیست ها بیماران را ارزیابی کرده ، و با توجه به یافته هایشان قضاوت بالینی و پیش آگهی بیماری و برنامه ی درمانی را تعیین می کنند. متخصص فیزیوتراپی با در نظر گرفتن اولویت های بیمار اهداف درمانی را مشخص می کند و راه کارهایی را برای مدیریت مشکل توسط خود بیمار ارائه می دهد.
متخصص های فیزیو تراپی نیازمند قدرت بدنی مناسب هستند چرا که در بسیاری از مواقع باید پوزیشن های خاصی به بیمار بدهند یا نیروی زیادی مثلا برای کشش بافت وارد کنند. داشتن روابط اجتماعی خوب و توانایی جلب اعتماد بیمار و صبور بودن از دیگر ویژگی های یک فیزیوتراپیست است که او را در جهت رسیدن به اهداف درمانی کمک می کند.
هدف از فیزیوتراپی آن استفاده که از روش های فیزیکی غیر تهاجمی (بدون آسیب به بافت مانند آنچه در عمل جراحی با شکافتن بافت انجام میشود) برای بهتر کردن کارکرد سیستم حرکتی بیمار و رساندن آن به وضعیت قبل از بیماری است. البته محدوده فعالیتو حرکات فیزیوتراپی بیش از فقط سیستم حرکتی است.
۱- متخصص فیزیوتراپی درمان هایی فیزیکی را بر روی عضلات، استخوان ها و مفاصل انجام میدهد. مانند :کمک به درمان کمر درد، دردهای مفاصل ، آسیبهای ورزشی و بهبود سریعتر و بهتر سیستم حرکتی بعد از اعمال جراحی که روی آن انجام می شود
۲- متخصص فیزیوتراپی درمان های فیزیکی را برای بهبود کارکرد سیستم تنفسی انجام میدهد مانند کمک به درمان آسم، برونشیت ..
۳- متخصص فیزیوتراپی درمان فیزیکی را برای بهبود مشکلات سیستم عصبی انجام میدهد مانند کمک به درمان ضربات وارده به سر، سکته مغزی، آسیب های نخاع، پارکینسون، ام اس و یا بازپروری بیمار بعد از جراحی مغز
۱-برگرداندن دامنه حرکتی و قدرت عضلات اندام و تعادل و هماهنگی بین عضلات و اندام ها به وضعیت قبل از بیماری یا بعد از درمان آسیب های سیستم حرکتی با انجام و آموزش حرکات نرمشی. به عبارت دیگر : کمک به برگرداندن کارکرد سیستم حرکتی بعد از اینکه مشکل ی در آن ایجاد شود
۲- آموزش بیمار در استفاده بهتر از وسایل محیط و طرز استفاده از عصا، واکر، ویلچر و اندام مصنوعی و طرز درست راه رفتن بعد از شروع بیماری
۳-متخصص فیزیوتراپی کمک میکند به کاهش درد و تورم بیمار با استفاده از گرما، سرما، ماساز، کشش، اولتراسوند، تحریک الکتریکی و دیگر ابزارها
فيزيوتراپي مي تواند جهت توان بخشي و نجات بيماران به عنوان يکي از بازوهاي توانمند تيم پزشکي وارد عمل شود و جامعه ما را از زمينگير شدن و ناتوان شدن گروهي از سالمندان و جوانان که به دليل تصادفات و حوادث ناگوار و کهولت سن مشکل پيدا ميکنند رهايي بخشد.
توسط دستگاه هاي گوناگون الکتريکي درد بيمار کاهش يافته و پروسه ترميم بافتها را سرعت مي بخشد در اين روش از موارد زير استفاده ميشود.
الف) امواج مادون قرمز و ماوراء بنفش
ب) تحريکات الکتريکي پوستي
ج) امواج مافوق صوت
د) ميدانهاي الکتريکي و مغناطيسي
ه) ليزر
حرکت دادن قسمت هاي مختلف بدن بوسيله خود بيمار يا متخصص فيزيوتراپي حرکت درماني ناميده ميشود اين روش درماني مورد استعمال وسيعي ، براي معالجه ضايعاتي بدن دارد. خصوصاْ مدت زماني کهفرد بيمار بستري است بايستي حرکت را شروع نمود تا از خشک شدن مفصل و سفت شدن مفصل هاي جلوگيري نمود.
يکي از قديميترين روش هاي درماني است که توسط متخصص فيزيوتراپي به کمک دست يا از طريق دستگاه ماساژ الکتريکي صورت ميگيرد.
در اين روش از آب به شکل استخر يا حوضچه هاي آب گرم يا آب معدني و .. استفاده مي شود.
۱)بيماري هاي روماتيسمي
۲) بيماري هاي استخوان – مفاصل – عضلات
۳)ضايعات ورزشي
۴) بيماري هاي اعصاب
۵) جراحي ها
۶) بيماري هاي قلب و عروق
۷) بيماري هاي تنفسي
۸) بيماري هاي زنان و زايمان
۹) بيماري هاي پوستي
۱۰) بيماري هاي کودکان
۱۱) سوختگي ها
۱۲) معلولان جسمي و حرکتي
معمولا پزشکان برای بیمار فیزیوتراپی تجویز می کنند. باید توجه داشت که بعضی از بیماری ها مثل سکته ی مغزی یک زمان طلایی ( ۳ تا ۶ ماه اول) برای مراجعه به فیزیوتراپی و استفاده از خدمات توانبخشی دارند که پزشکان مجرب از آن مطلع اند.
می دانیم که بارداری همراه با تغییر وضعیت قسمت های مختلف بدن نسبت به هم است و این در بعضی از مادران مشکلاتی را همراه خود دارد. متخصص فیزیوتراپی می تواند آموزش های لازم بارداری و زایمان و پس از آن را به مادران باردار بدهد. ورزش های مناسب و ایمن را با توجه به شرایط فرد تعیین کند و مشکلات اسکلتی عضلانی را که گاها به دنبال بارداری ایجاد می شود را شناسایی و درمان کند.
سوختگی ها درجات مختلفی دارند ودر بخش های متفاوتی از بدن می توانند رخ دهند. بیماران با توجه به وسعت و پیچیدگی سوختگی، به میزان متفاوتی از درمان و فیزیوتراپی نیاز دارند.عوارضی که سوختگی میتواند بجا بگذارد شامل:
۱-مشکلات تنفسی در نتیجه ی استنشاق دود و گاز های سمی، ایجاد اسکار و در صورت نگرفتن درمان مناسب ایجاد تغییر شکل در مفاصل، تورم مفصل و بافت های اطراف آن و… است.
۲-اهدافی که فیزیوتراپیست ها در درمان بیماران سوختگی دنبال می کند، شامل:پاکسازی راه های هوایی، حفظ دامنه ی حرکتی مفاصل و جلوگیری از ایجاد تغییر شکل در مفاصل، حفظ طول طبیعی بافت ها، حفظ قدرت عضلانی، به حداقل رساندن تشکیل اسکار و بدست آوردن حداکثر عملکرد بیمار است.
فيزيوتراپي کودکان عبارتست : از درمان توان بخشي بيماران با ضايعات ارتوپدي يا نورولوژي _ (مغز واعصاب ) ، با استفاده از دو متد : الکتروتراپي (درمان الکتريکي) و مکاموتراپي (ورزش درماني ) تا رسيدن بيمار به حد مطلوب .فیزیوتراپی شیوهای موثر برای تقویت و بهبود بخشیدن به کارکرد عضلات، تاندونها و رباطهایی است که دچار آسیب یا نقصشده و یا ترمیم جراحی بر روی آنها انجام شده است.
در بسیاری از موارد، متخصصین فیزیوتراپی نمیتوانند به تشخیص بیماری بپردازند. این کار، وظیفهی پزشک است. متخصصین فیزیوتراپی اعضای مهمی از تیم درمانی شما را تشکیل میدهند اما این پزشکان هستند که به عنوان مراقبین سلامت، به تشخیص بیماری میپردازند.
متخصص فیزیوتراپیست با آموزش ورزش های درمانی خاص، ماساژ و ورزش در آب مشکلات حرکتی بیماران را بهبود می بخشد. دکتر فیزیوتراپیست با تنظيم ستون فقرات و ساير مفاصل بدن به اصلاح ناهنجار های ایجاد شده می پردازد.
متخصص فیزیوتراپییست استخوان ها و بافت های نرم را به گونه ای ماساژ می دهد که درد را تسکین بخشیده و احتمال آسیب مجدد را به حداقل می رساند. این درمانگران در بخش الکتروتراپي با استفاده از عوامل فيزيکي مانند اشعه مادون قرمز و اولتراسوند به بهبود مشکلات بیماران کمک می کنند و در بخش مکانوتراپي با استفاده از وسايل مکانيکي مانند قرقره و دستگاه های مخصوص به کاهش مشکلات و علائم بیماران کمک می کند.
فیزیوتراپی تنها محدود به بهبود سیستم حرکتی بدن نبوده و در بهبود مشکلات سیستم تنفسی، عصبی و قلبی و عروقی نیز مفید و موثر است.
متخصص فیزیوتراپیست با به حداقل رساندن عوارض بيماري ها و عوامل محدود کننده حرکتی نقش موثری در بهبود کیفیت زندگی بیماران دارد.
فیزیوتراپی سالمندان نیز یکی از حوزه های مهم فیزیوتراپی است که با بهبود شرایط و مشکلات ناشی از سالمندی کیفیت زندگی این قشر از افراد جامعه را تا حدود زیادی بهبود بخشیده و عوارض این دوران را به حداقل می رساند.
فیزیوتراپی ورزشی نیز یکی از حوزه های ارزشمند این رشته است که کمک زیادی به پیشگیری از آسیب های ورزشی و بازگشت سریع تر ورزشکار به سطح بالای آمادگی جسمانی پس از آسیب دیدگی می شود.
با توجه به اینکه درمان انجام شده توسط فیزیوتراپی از نوع تمرین های دستی و ورزشی باشد یا استفاده از دستگاه ها از جلسه درمانی فیزیوتراپی زمان مختلفی را نیاز دارد.
حداقل زمانی که یک جلسه درمانی فیزیوتراپی طول می کشد ۴۰ تا ۴۵ دقیقه است که بسته به سن بیمار و همچنین وضعیت سلامتی ممکن است این زمان تا ۶۰ دقیقه افزایش یافته و به ۳۰ دقیقه کاهش پیدا کند.
معمولا در افراد میانسال و کودکان که صبر و حوصله کمتری برای انجام تمرینهای فیزیوتراپی دارد جلسات فیزیوتراپی با زمان کمتری انجام میشود و در افراد جوان که درمان باید با سرعت بیشتری انجام گیرد تا به زندگی عادی برگرداند جلسات زمان طولانیتری برده و در مقابل طول دوره جلسات کاهش پیدا میکند.