کاردرمانی زانو در منزل :همانطور که می دانیم تمرینات فیزیوتراپی زانو یکی از ارکان مهم حرکتی است. به طور معمول هرچقدر عضلات شخص ضعیفتر باشد احتمال آسیب دیدگی در فرد افزایش می یابد. در هرکدام از اختلالات نحوه فیزیوتراپی زانو مجموعهای از عوارض وجود دارد. مثلا چنانچه ACL و PCL زانو آسیب ببیند، ثبات عوارض فیزیوتراپی زانو به هم میخورد و به اصطلاح همان خالی کردن زانو اتفاق میافتد.
نحوه کاردرمانی زانو در منزل (فیزیوتراپی زانو)، بنابر عوارض پیش آمده، برای هر شخص متفاوت است. درمانها فازبهفاز با توجه به شرایط بیمار انجام میشود. برای کاهش درد از مجموعهای از مدالیتههای فیزیکی استفاده میکنیم،دستگاههای الکتروتراپی و درمانهای دستی،برای کاهش تورم از کامپرشن تراپی و الکتروتراپی و همچنین برای تقویت عضلات از برنامههای تمرین درمانی و روشهای تسهیل عصبی-عضلانی استفاده میشود. برای به دست آوردن دامنه حرکتی کامل کاردرمانی زانو در منزل نیز از دستگاه CPM استفاده میکنیم و همچنین برای به دست آوردن انعطافپذیری می شود.
در درمانهای خانگی استفاده از لوازم ساده خانگی مانند کمپرس یخ و گرما پیشنهاد می شود. چنانچه زانوی فرد آسیب دیده دارای التهاب و تورم مفصل باشد، می توان برای ایجاد بهبودی در فرد از کمپرس یخ بهره مند شد. استفاده از توپ های سبک و وزنه های ساده برای تمرین دادن عضلات مختلف زانو در درمان آسیب دیدگی بسیار حائز اهمیت است.
برای کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی مفصل آسیب دیده و یا جراحی شده و همچنین بهبود عمل قدرت عضلات حمایت کننده مفصل، می توان از آموزش های فیزیوتراپیست های مجرب بهره مند شد و نوع انجام دادن صحیح حرکات را فراگرفت. یادگیری نحوه استفاده از لوازم ارتوپدی مورد نیاز مانند: زانوبند، عصا و یا کفی یکی از مهمترین جنبه های درمان کاردرمانی زانو در منزل است.
موجب کاهش درد،کاهش تورم وهمچنین افزایش قدرت عضلات می شود.
موجب افزایش گردش خون و بهبودانعطاف پذیری بافت وکاهش التهاب میشود.
ایجاد گرمای عمقی در بدن بیمار،کاهش درد،افزایش گردش خون،بهبود تغذیه غضروف مفصلی می شود.
موجب کاهش التهاب و بهبود خونرسانی،کاهش درد و تسریع ترمیم خواهد شد. Magnet:با استفاده از میدان الکترومغناطیسی در اطراف بدن که کاملا ایمن است موجب ترمیم بافتهای بدن میشود.
بعداز جراحی های زانو که بیمار درد و تورم شدید دارد و قادر به حرکت زانو نیست با حرکت مداوم غیرفعال پا با CPM دامنه حرکتی بیمار حفظ وعوارض بی حرکتی کاهش می یابد. تمرین درمانی با توجه به شرایط بیمار از تمرینات سبک روی تخت اغاز می شود و به تمرینات پیشرفته مقاومتی و تعادلی پیشرفت داده می شود. درمان های دستی ماساژ ، موبیلیزیشن مفصلی و تکنیکهای رهاسازی بافت نرم در فیزیوتراپی زانو درد می باشد.
درد زانو با توجه به علائم بیماری، سابقه بیمار، ام آ ای ، عکس برداری رادیولوژی توسط پزشک معالج تشخیص داده می شود.پزشک متخصص معالج یا فیزیوتراپیست وضعیت زانو را برای بررسی موارد زیر معاینه می کند:
۱-درد یا ناراحتی هنگام صاف کردن یا خم کردن زانو
۲-احساس درد در مفصل زانو
۳-ایجاد محدودیت در حرکت زانو
۴-ضعیف شدن عضلات اطراف زانو
۵-ناراحتی در زانو در هنگام وارد شدن فشار یا وزن بر روی زانو در هنگام ایستادن یا راه رفتن
علاوه بر این فیزیوتراپیست وضعیت استفاده از زانوی آسیب دیده را در فعالیت های روزانه بیمار ارزیابی می کند و به همین منظور، فیزیوتراپیست ممکن است از آزمایش هایی همچون آزمایش لی لی کردن بر روی یک پا، آزمایش راه رفتن ۶ دقیقه ای و آزمایش بلند شدن و حرکت کردن استفاده کند.
در این مدت بیمار باید نکاتی که قبلاً در بیمارستان در مورد تمیز نگهداشتن زخمها و عوض کردن لباسهای خود آموختهاید را رعایت کنید. احتمالاً ورم مختصری در محل زانوی شما وجود دارد که کاملاً طبیعی است، اما کاملاً مراقب علائمی از قبیل قرمزی، تب و سایر نشانههای عفونت باشید. یک کیسه حاوی یخ یا سبزیجات فریز شده را در یک حوله بپیچید و روی زانو بگذارید تا به تسکین درد زانوی شما کمک کند. متخصص درمان فیزیکی ممکن است که در این مدت برای ویزیت شما به منزلتان بیاید. سعی کنید در زمان بیداری، هر چند ساعت یک بار کمی قدم بزنید.
برای کاهش درد و ناراحتی در اولین روزهای بعد از مرخص شدن از بیمارستان، بهترین کار مصرف داروهای مسکن قبل از استفاده از سایر روشهای درمانی میباشد. مصرف داروهای مسکن میتواند به اشکال زیر باشد:
۱-روشهای مختلف تزریق استروئید به منظور کاهش درد زانو
۲-اوزون درمانی به منظور افزایش گردش خون در ناحیه زانو
۳-تزریق پلاسمای غنی از پروتئین (PRP) به منظور تأمین ویتامینها و مواد معدنی برای ناحیه آسیبدیده
۴-رادیوفریکوئنسی جهت جلوگیری از انتقال سیگنالهای درد به وسیله اعصاب
در طول هفته دوم بعد از عمل، به تدریج مقدار داروهای مسکن شما کمتر میشود و برنامه غذایی شما هم به سمت مصرف غذاهای جامد تغییر خواهد کرد. در این مدت تحرک بدنی شما هم به آرامی افزایش داده میشود.
ورزشهای زیر را به محض آنکه توانایی انجام آن را پیدا کردید، شروع کنید. این ورزشها را میتوانید به فاصله کوتاهی بعد از عمل زانوی خود از همان اتاق ریکاوری شروع کنید. البته ممکن است که در ابتدا کمی احساس ناراحتی داشته باشید، اما این ورزشها موجب تسریع در بهبودی شما و کاهش دردهای زانو بعد از عمل خواهد شد.
برای اطلاع از زمان مراجعات بعدی خود در طول سال اول بعد از عمل زانو، با پزشک متخصص طب فیزیکی مشورت کنید. اما معمولاً مراجعات بعدی شما به پزشک برای ۳ هفته، ۶ هفته، ۳ ماه، ۶ ماه و یک سال بعد از عمل برنامهریزی میشود و از آن به بعد معمولاً سالی یک بار به پزشک مراجعه میکنید. برای حفظ سلامتی زانوی جدید خود، توصیههای پزشک را به دقت رعایت کنید. بیش از ۹۰% از مفصلهای زانوی تعویض شده توانستهاند که بعد از گذشت ۱۵ سال از زمان عمل، همچنان کارکرد خوبی داشته باشند.
حرکات ورزشی به منظور بهبو د انعطاف پذیری و استقامت زانو ، ماساژ بافت نرم ، متحرک سازی مفصل، سوزن خشک، الکتروتراپی ، taping ، بستن بریس ، استفاده از عصا ، یخ درمانی یا گرمادرمانی ، توصیههای در مورد( کنترل التهاب ، آب درمانی ، آموزش ، توصیه های برای اصلاح فعالیت ها ، اصلاح بیو مکانیکی و بازگشت تدریجی به برنامه ورزشی یا فعالیت از اقدامات فیزیوتراپی زانو A c l است .
اولتراسوند روشی است که با گرمای عمقی که به ساختار ها ی بافت نرم بدن می د هد ، گردش خون در عضلات یا رباط ها را افزایش می د هد که به فرآ یند درمان پارگی رباط a c l کمک میکند . روش اولتراسوند با ا فزایش دمای بافت باعث کاهش درد نیز میشود .
مگنت تراپی با بهبود گردش خون به دریافت اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز کمک می کند . در این روش ، انرژی مغناطیسی فعالیتهای متابولیکی را که باعث تخریب سلول و التهاب میشوند ، به حداقل میرساند . مگنت تراپی باعث بر طرف شدن درد ، کاهش ورم و بهبود عملکرد مفاصل میشود .
یکی از موثرترین روشها برای درمان پارگی رباط زانو ، ورزشهای فیزیوتراپی است که باعث بهبود یا پیش گیری از درد میشود تمرینات ورزشی خاصی برای بیمارانی که به کشیدگی یا پارگی رباط زانو دچار شده ا ند وجود دارد که باید تحت نظر متخصص فیزیوتراپ انجام شود . تغییر حرکات ورزشی یا پیشرفت به سمت حرکات سنگینتر در صورتی می تواند انجام شود که علائم را تشدید نکند .
حرکات ورزشی مقدماتی عموما باید روزی سه بار انجام شو ند . خم و راست کردن زانو ، انقباض بدون حرکت عضله چهار سر ، انقباض ثابت همسترینگ از جمله این حرکات ورزشی هستند .
در مراحل اولیه بعد از عمل جراحی حتما باید از وسایل کمکی استاندارد برای حفظ امنیت بیمار هنگام جا به جایی استفاده کرد. دستگاه های روباتیک مانند C P M از خشکی و چسبندگی مفاصل در مراقبتهای بعد از جراحی کمک کننده خواهد بود . در واقع مهمترین بخش های درمانی بعد از جراحی ، استفاده از تجهیزات تحریکی مناسب برای کاهش درد و تورم و بهبود انقباض عضله در مراحل بعد از جراحی تحت نظر فیزیوتراپ و پزشک معالج است .